Vele fotografen zijn mij al voor geweest met het uitleggen wat onze werkzaamheden precies inhouden en waarom wij zelf graag bepaalde keuzes willen maken. Maar ik wil er zelf ook graag de tijd voornemen om stap voor stap door te nemen hoe een fotograaf over het algemeen te werk gaat. Met kleine nuances in de workflow daar gelaten, omdat iedereen natuurlijk zijn eigen werkwijze heeft. De basis blijft in principe hetzelfde.
De fotograaf drukt toch gewoon op het knopje? Hoor ik je denken. Ja dat klopt. Dat doen wij ook zeker. Maar eigenlijk is dat “drukken op knopjes”, maar een fractie van ons werk. Ik vertel er graag in meerdere blogs over, maar laat ik bij het begin beginnen.
Geen foto zonder opdracht en geen opdracht zonder duidelijke briefing. We hebben een dienstverlenende rol en we zijn van nature nieuwsgierig van aard. Het is daarom in eerste instantie belangrijk om te achterhalen wat de opdrachtgever wil en wat hij/zij van ons verwacht. Hebben ze ons portfolio gezien of hebben ze geen idee van onze stijl? Hebben ze een bepaald budget in gedachten? Wat is de omvang van de opdracht? O.a. deze vragen zijn belangrijk om te weten om teleurstellingen achteraf te voorkomen. Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat ik weleens opdrachten heb aangenomen van mensen die geen idee hadden wat voor soort werk ik maak. Dit liep vrijwel nooit goed af.
Met de juiste informatie en goed overleg te hebben gehad wordt in sommige gevallen nog onderzoek gedaan naar een passende locatie, eventueel het regelen van diverse outfits en soms ook een visagist. De tijd die hierin gaat zitten varieert enorm. Maar waar het op neer komt is dat er op voorhand altijd wel iets geregeld moet worden voordat de shoot daadwerkelijk plaats kan gaan vinden. In de tussentijd staat vaak de datum van de shoot al vast, wat tevens fungeert als deadline waarbinnen alles geregeld moet worden.
De dag van de shoot zelf is gearriveerd en ik heb mijn huiswerk gedaan. Ik heb de ideeën en inspiratie al opgedaan en weet vaak al precies hoe ik mijn opdrachtgever op de foto wil zetten. In het geval van bruidsreportages heb ik zelfs een zogenoemde “poseerlijst” gemaakt. Met daarin aangegeven wat voor foto ik wil maken en welke apparatuur ik daarvoor wil gebruiken. Dit stukje voorbereiding zorgt ervoor dat ik nooit verlegen zit om ideeën, maar ik behoud wel graag de ruimte voor spontaniteit. Hoe goed je een shoot ook plant of voorbereid, geen enkele is hetzelfde en zal exact gaan zoals je voor ogen had. En dat moet je ook niet willen. Ik hou van die spontane acties en ideeën. Maar er zijn ook vaak genoeg omstandigheden waar je geen controle over hebt. Zoals het weer. Ik heb serieus weleens als negatieve feedback gehad dat het weer tegen viel en het te koud was. Met zulke feedback kan ik niet zo veel. Ik kan alleen maar nog duidelijker zijn in de communicatie en blijven overleggen wat de diverse plannen A, B & C zijn.
Fotograferen is niet alleen op het knopje drukken, het is in de eerste fase vooral meedenken, plannen, organiseren, voorbereiden en troubleshooten. In mijn volgende blog vertel ik graag meer over de werkzaamheden ná de shoot, wat daar allemaal nog bij komt kijken en waarom wij bepaalde keuzes maken . Het afwerken, het wikken en wegen en het “kill your darlings” principe.